8 december 2010

Henrik Bäckström är det nya hotet mot arbetsrätten !

I en debattartikel på Dagens arena försöker Henrik Bäckström, förbundsdirektör Bemanningsföretagen att påverka regeringen om Bemanningsföretagens rätt till att agera utan regler i Sverige.

EU:s Bemanningsdirektiv ska implementeras i Sverige i slutet av nästa år, utredningen pågår och ska vara klar i januari. Artikel 4 i direktivet gör det nödvändigt att införa en regel i svensk lag att det enda som kan motivera begränsning av möjligheten att hyra in är allmänintresset. Syftet är att skydda bemanningskonsulterna, och inget annat.

Det finns i dag ett stort antal hinder för att anlita bemanningsföretag i både kollektivavtal och lag. Det visar en genomgång av kollektivavtal hos Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer. Begränsningar finns i såväl nationella som lokala avtal. Ett flertal begränsningar infördes i årets avtalsrörelse. Begränsningar i kollektivavtal berör bara de som är bundna av ett visst kollektivavtal och kan därmed inte sägas utgöra ett allmänintresse per definition.


Om man granskar vad som står i EUs artikel 4 så kan man läsa följande :

(19) Detta direktiv påverkar inte arbetsmarknadens parters självbestämmanderätt och bör inte heller påverka relationerna dem emellan, t.ex. rätten att förhandla och sluta kollektivavtal i enlighet med nationell lagstiftning och praxis med iakttagande av rådande gemenskapslagstiftning.

Och vidare:

(21) Medlemsstaterna bör föreskriva administrativa eller rättsliga förfaranden för att garantera rättigheterna för arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag och bör föreskriva effektiva, avskräckande och proportionella sanktioner vid överträdelse av de skyldigheter som fastställs i detta direktiv.

Det Herr Bäckström inte ser är att detta direktiv är skapat till skydd för dom arbetstagare som är anställda i bemanningsföretag och inte ett "tuta och kör" för hans medlemsföretag.

Detta är inte första gången han tolkar EUs direktiv med en nästan religös liberal syn. tyvärr inte den sista heller.

Jag fråntar regeringen ledartröjan i att vara det största hotet mot arbetsrätten. Grattis herr Bäckström, du är värst !

Läs gärna Camillas blogg om arbetsrätt !

Tobias Holmberg
MediaCreeper